Locatie Plevierenpad van Philadelphia in Sneek heeft als eerste in Friesland een belevingscabine voor mensen met een ernstige, meervoudige beperking. ,,We hebben de eerste, kleine glimlachjes al gezien.”
,,Oooh wat moai! It liket wol de auto fan myn heit.” Sonja heeft de vijfdimensionale virtual realitybril opgezet in de belevingscabine en kijkt gespannen om haar heen, terwijl een begeleidster haar arm vasthoudt. Ze heeft gekozen voor het filmpje ‘Rijdt mee met een Porsche’. ,,Wol in bytsje ing”, zegt de 43-jarige Sonja als ze de cabine verlaat. ,,It gong hiel snel.”
Philaldelphia heeft voor het hele land tien belevingscabines gekocht van het innovatieve bedrijf Sensiks, dat er al zeker tweeënhalf jaar mee experimenteert. De belevingscabine wordt voortdurend verbeterd en is nog steeds in ontwikkeling, zegt activiteitenbegeleidster Alie van der Zee-de Vries. ,,We wisselen onze ervaringen uit en geven verbetertips door.” Zo kon Philadelphia de futuristische ruimtes voor een schappelijke prijs kopen.
,,Met deze doelgroep ga je niet zomaar een dagje naar zee”, vertelt Van der Zee-de Vries. Hooguit doen ze zo’n uitstapje een keer per jaar. In de cabine kunnen de cliënten de zee veel vaker ervaren. Met de VR-bril op zien ze niet alleen zon, golven en strand, maar voelen ze ook de wind en de warmte en ruiken ze de zeelucht. Alle zintuigen worden geprikkeld. ,,Het blijkt een therapeutische werking te hebben”, vult locatiemanager Ida Boonstra aan.
In de eerste week dat de cabine in Sneek staat hebben de medewerkers al gemerkt dat sommige cliënten er rustiger van worden. Een cliënt die altijd druk met het hoofd aan het schudden was, kalmeerde na een bezoekje. Een andere cliënt was de eerste keer nog bang voor de Afrikaanse olifanten die op de Savanne op hem afkwamen. ,,Hij zette van schrik de bril af. De tweede keer riep hij enthousiast: ik rûk gers. Dan ruik je, eh, de poep. En daarna wilde hij een derde keer”, vertellen Van der Zee-de Vries en Boonstra.
Op deze locatie van Philadelphia wonen negentien mensen met een ernstige meervoudige beperking. Ze functioneren verstandelijk op het niveau van een baby van enkele maanden tot maximaal een kleuter van vijf jaar. Op de dagbesteding zij dagelijks 25 cliënten aanwezig. ,,Je ziet soms een kleine glimlach op de mond van de cliënten verschijnen”, vervolgen de begeleiders. Dat gebeurt ook als de 38-jarige Sander in zijn rolstoel de cabine ingaat en een dag aan het strand van de Dominicaanse Republiek beleeft. ,,We integreren dit in het behandelplan van onze cliënten”, zeg Boonstra. ,,We hopen dat ze een ontwikkeling maken, de cabine is niet alleen een leuk speeltje.”
Het is de bedoeling dat andere locaties van Philadelphia en andere zorginstellingen in Sneek en omstreken ook gebruik gaan maken van de belevingscabine, waaronder ook de aangrenzende school voor speciaal onderwijs en het kinderdagverblijf voor meervoudig gehandicapten. Bovendien kan de ruim twee bij twee meter grote cabine op termijn voor trainingen worden ingezet, zegt Van der Zee-de Vries. ,,Dan kun je ervaren wat voor chaos autistische personen soms in hun hoofd beleven.”
De belevingscabine wordt vrijdagmiddag officieel in gebruik genomen door regiodirecteur Geert Bos. Dat is voor Philadelphia Plevierenpad dan het einde van een feestweek, die dinsdagmiddag is begonnen. Het thema is dit jaar kamperen. De marechaussee heeft daarvoor enkele legertenten opgezet in de vorig jaar opgeknapte belevingstuin vol kunststof boerderijdieren. ,,Je merkt het, voor deze doelgroep halen we de belevingen zoveel mogelijk hiernaar toe.”
Met de belevingscabine worden die mogelijkheden alleen maar vergroot. Van der Zee-de Vries: ,,Er is een moeder die heel graag met haar zoon dolfijnentherapie zou willen doen, maar de jongen is te zwaar gehandicapt voor een reis in een vliegtuig. Ik verheug me er al op als zij hier straks ‘Zwemmen met dolfijnen’ samen gaan beleven.”
https://www.lc.nl/friesland/Rustig-worden-van-virtueel-stranddagje-in-belevingscabine-24537078.html?harvest_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F