Medewerkers die belast zijn met het waarborgen van een veilig Nederland staan onder hoge druk. Hoe houd je hen mentaal gezond en inzetbaar? TNO ontwikkelt methoden en tools om het functioneren van deze ‘hoog risico’ professionals te bevorderen. Hiermee worden risicosignalering en gerichte interventies mogelijk. Ook houden medewerkers zelf de regie in het omgaan met stress, krijgen ze meer inzicht in hun weerbaarheid op individueel en teamniveau en worden doelgerichte interventies mogelijk.
Zo heeft TNO een weerbaarheidsmonitor en dashboard ontwikkeld. Beide geven continu inzicht in fysieke en mentale belasting, in interne en externe hulpbronnen en uitkomsten op het gebied van prestatie, motivatie en welzijn. Tegelijkertijd werkt TNO aan een overkoepelend platform met wearable-, app- en dashboarding-technologie. Hiermee kan de professional continu de eigen weerbaarheid monitoren. Met behulp van gepersonaliseerde feedback en voorspellende algoritmen zijn interventies mogelijk die individuele en organisatie-prestaties verbeteren.
Een tweede pijler onder de weerbare professional is het creëren van methoden en tools om talentontwikkeling, loopbaan en vakmanschap mogelijk te maken op basis van zelfsturing. Het one-size-fits-all-principe voldoet niet meer. Organisaties in het nationale veiligheidsdomein willen op maat gemaakte vormen van leren, waarbij de techniek een ondersteunende rol speelt. Denk hierbij aan gebruik van inzichten op basis van ‘big data’ over de praktijk van het leren.
TNO werkt aan een digitaal platform dat voortdurend inzicht geeft in leerprocessen en leerprestaties. Dit gebeurt door analyse van allerlei leerdata, verzameld in diverse leersystemen over langere termijn. De gegevens worden getoond in dashboards voor individuele of groepen lerenden, begeleiders en de organisatie. Daarbij hoort een leeromgeving die (deels) geautomatiseerd het leeraanbod (vorm en inhoud) voortdurend toespitst op datgene waar een lerende behoefte aan heeft.
Virtuele game: TEAM UP
Hoe goed ben je in samenwerken' Test het samen met drie collega's of congresbezoekers door in de virtuele game TEAMUP gezamenlijk puzzels op te lossen. Heb jij voldoende ruimtelijk inzicht, communicatievaardigheden en leiderschapskwaliteiten om jouw team als beste te laten optreden'
Labyrinth Psychotica ' Hoe voelt een psychose'
Het project'The Wearable,'van'Labyrinth Psychotica'is een draagbare headset met software die met uw realiteiten speelt in'realtime. De eerste 'do-het-zelf psychose simulatie' in de wereld simuleert ongeveer 33 subjectieve ervaringen van een psychose. U krijgt opdrachten van stemmen, u gaat raar bewegen, u ziet misschien lichtstralen uit uw handen komen, uw eigen handelingen bepalen hoe diep u de psychose ingaat d.m.v. sensor technologie. Gelanceerd aan de wereld eind 2013 is het project reeds in 20 landen ingezet, en heeft het meer dan 14.000 professionals getraind. U leert hoe moeilijk het is om u te concentreren wanneer uw zintuigelijke waarneming overprikkeld wordt. U leert waarom contact maken moeilijk is, waarom concentratie verlies optreedt en waarom hulp geweigerd wordt. De ervaring is voor iedereen die professioneel en priv' in aanraking komt met de psychose en meer inzicht wil krijgen in de subjectieve ervaringen.
Onderzoeker en kunstenaar'Jennifer Kanary: 'Mijn schoonzus, die last had van steeds terugkerende psychoses, overleed in 2005 door zelfdoding. Na haar overlijden besefte ik hoe weinig ik wist van haar ervaringen, en hoe moeilijk het was om te begrijpen wat ze had gedaan en waarom. Ik kwam erachter dat ik niet de enige was die op zoek was naar meer inzicht over psychose en dat deze behoefte niet alleen groot, maar ook dringend was. Ik besloot een PhD onderzoek te wijden aan het vraagstuk hoe je middelen kunt ontwerpen mensen te helpen om meer begrip te hebben voor wat een psychose kan inhouden. Deze is in september 2016 succesvol afgerond
TNO: Innovation for Life''
TNO werkt als innovatiepartner voor Nationale Veiligheid. Beleef nieuwe ontwikkelingen, innovaties en technologie rondom de volgende onderwerpen: opsporing, crisisbestrijding, CTER en intelligence
TNO Sensiks innovation mental resillience
De Sensory Reality Pod van Sensiks is een belevingscabine waarin gebruik wordt gemaakt van VR, maar ook luchtstroom, geur, trilling, smaak en lichtfrequenties. De cabine is gekoppeld aan hartslag- en ademhalingssensoren, wat de gebruiker in staat stelt de omgeving te veranderen op geleide van ademhaling. Het doel is dat patiënten verlicht worden van een stressgevoel. De Sensory Reality Pods zijn al door enkele zorginstellingen in Nederland geïmplementeerd.
TNO en SENSIKS trekken sinds 2016 samen op in de ontwikkeling van oplossingen voor mentale weerbaarheid, stress reductie en trauma behandeling.
Bron TNO.nl / socialmediadna.nl/whats-next-innovatiecongres-politie-2018/