Passieve consumptie waarbij slechts één zintuig wordt geprikkeld, is niet meer voldoende voor de consument anno 2018. De moderne 21ste eeuwse consument wil geprikkeld worden door interactiviteit en meerdere zintuigelijke ervaringen.
Enkele voorbeelden of producten die op de trendbeweging van het multisensoriële surfen zijn onder andere:
- Kinepolis België lanceerde eind vorig jaar de 4D Cinema, waarbij de kijker een ultieme filmbeleving wordt beloofd. In bewegende zetels krijgt de kijker niet alleen de beste beeld- en geluidskwaliteit, maar ook geuren, water, sneeuwvlokken en windeffecten, om de ervaring van de nieuwste Amerikaanse rolprenten nog rijker te maken.
- Binnen de entertainment wereld worden Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) en Mixed Reality (MR) gezien als technologiën om content rijker te maken met beleving. Deutsche Telekom ontwikkelde samen met Electronic Beats een AR app voor e release van het nieuwe album van Gorillaz in april 2017. Op het moment dat een consument met zijn mobiele telefoon naar de kleur magenta wijst (De merkkleur van Deutsche Telekom is trouwens magenta) krijgt hij/zij exclusieve content met artwork, video’s of extra nummers van Gorillaz.
- Coca Cola lanceerde begin vorig jaar 27 nieuwe smaken voor de Chinese markt en liet een VR Applicatie ontwikkelen, waarbij tijdens het bekijken van een film hersenactiviteit en gemoedsgesteldheid werden gemeten. Achteraf kreeg de consument zijn coca cola drank met de smaak, die het dichtst bij zijn emotionele status behoorde. Elke kijker kreeg ook een rapport mee van zijn of haar hersenactiviteit tijdens de film en kon deze op meteen op sociale mediakanalen delen.
- De Nederlandse start-upSensiks houdt zich bezig met de ontwikkeling van een cabine waarin audiovisuele ervaringen gesynchroniseerd worden met reuk, temperatuur, lucht, luchtstroom, trillingen, smaak en lichtfrequenties. Door simultaan alle zintuigen te stimuleren, krijg je het gevoel dat je werkelijk ergens ‘in’ zit. Je waant je bijvoorbeeld in een bos of op het strand. Ondertussen worden biometrische gegevens van de persoon in de cabine, zoals hartslag en vochtverlies, door sensoren gemeten. Die data zorgen ervoor dat de cabine dankzij artificiële intelligentie kan leren en bij een volgende sessie, afhankelijk van het humeur van de persoon op dat moment, suggesties kan doen.
- Het steak restaurant Ginza in Tokyo werkt met kunstenaars samen om een unieke diner ervaring te bieden aan de gasten. Projectiemapping op de tafels en digitale sensoren interageren met de gasten en hun gerechten. Bijpassende geluiden en muziek zorgen bovendien voor een extra belevingslaag. Deze unieke experience wordt dagelijks geboden aan maximaal 8 personen.
Bron: https://futureproved.be/trend-2018-de-multizintuigelijke-consument-wil-meer-prikkels/